ЕКОЛОГИЯ 

Уважаеми родители,

За час по Екология утре, 3.10.2019 г. ще са необходими букетче есенни листа, лепило, блоков лист и по един сезонен плод или зеленчук.

***

Уважаеми родители,

Приканвам Ви да се включим заедно в националната кампания 
"Да изчистим България заедно"!

Да изичстим България заедно - 14 септември 2019

За кампанията

Кампанията „Да изчистим България заедно” на bTV Media Group е най-мащабната доброволческа инициатива у нас, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда, и да направи България по-чиста и красива в дългосрочен план. Емблематичната кампания отрежда водещо място на България сред страните с най-добри доброволчески практики в грижата за околната среда в света.

Акцент в инициативата е Денят на голямото почистване. През 2019 г. bTV Media Group отново ще бъде част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2019. На 14 септември, доброволците в България ще дадат старт на второто издание на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември.

През 2019 г. „Да изчистим България заедно” разширява обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем. На 14 септември доброволците от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива.

По традиция, и тазгодишната кампания стартира с национална среща на партньорите, на която bTV Media Group отличи 50 от най-резултатните и лоялни привърженици на „Да изчистим България заедно“, сред които национални и регионални институции, бизнес организации и изявени доброволци.

Очакваме деца и родители на 14.09.2019 г. в двора на училището (сградата на I клас) в 10:00 ч.

Как да участваш в „Да изчистим България заедно”?

***

Интересни факти за пчелите

Защо медоносните пчели са едни от най-интересните и най-важните насекоми на планетата

 • Медоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта те изминават над 90,000 км.

 • За един полет пчелата донася не повече от 0,02 грама мед. За да направят 1 кг мед, пчелите трябва да съберат 3 кг нектар и да го обработят. По време на обработката те вентилират влагата, обогатяват нектара с пчелни ферменти, пчелна отрова, прополис, пчелно млечице и така превръщат меда в жив продукт - храна и лекарство за човека. При добра паша едно пчелно семейство може да събере за един ден 6 кг мед или около 150 кг мед за едно лято.

 • За целия си живот една средна пчела-работничка прави 1.5 супени лъжици мед.

 • Всички работни пчели са женски.

 • Пчелите комуникират една с друга чрез танцуване, което те могат да разберат дори и при пълен мрак. Така пчелите-разнунавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата.

 • Пчелата-майка може да снесе до 3,000 яйца на ден – при скорост от 5-6 на минута (1 яйце на всеки 10 секунди!). Това се равнява на 175-200 хиляди яйца годишно.

 • Един кошер събира до около 80,000 пчели. Най-голямата част от тях са женските пчели-работнички. Всички те са подчинени на една пчела-майка, която е почти два пъти по-едра от тях и обикновено е по-светлокафяво оцветена. Тя има много добре развито и удължено коремче, по-дълги крака и движенията й се отличават от тези на пчелите-работнички. Пчелата-майка е единствената женска с напълно развити размножителни органи. В семейството има и няколкостотин търтея - мъжки пчели, които са малко по-едри от пчелите-работнички. Тяхното единствено задължение е да оплождат майката. Те съставляват само 1% от пчелното население и се срещат само по време на размножителния период. След оплождането пчелите изгонват търтеите от кошера.

 • Когато Александър Велики умира, той е пренесен обратно в Гърция в златен ковчег – пълен с мед.

 • За да се добият четири килограма мед (1 галон) комбинираното прелетяно разстояние от пчелите се равнява на пътя до Луната и обратно.

 • Пчелата лети средно с 15-20 км/час. При полет без товар пчелата развива скорост до 65 км/ч. За 1 мин. тя прелита над 1 км.

 • Пчелите от един кошер посещават до 225,000 цвята на ден. Една от тях обикновено посещава между 50 и 1,000 цветя на ден, но понякога достига и няколко хиляди.

 • Средната температура в кошера е 34 градуса по Целзий / 93.2 по Фаренхайт.

 • Пчелите изяждат около 8 кг. мед, за да произведат 1 кг. пчелен восък. Производството на пчелен восък в повечето кошери е от 1.5 до 2 % от общия добив на мед.

 • Медоносната пчела е единственото насекомо, което произвежда храна, употребявана от хората. В една лъжица мед се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Той съдържа седемнадесет пъти повече витамин В2, отколкото прасковите. Шестнадесет пъти повече, отколкото гроздовият сок, пет пъти повече, отколкото сокът в пресните ябълки. Микробите нямат шанс за оцеляване поради голямото съдържание на калий в меда.

 • Продължителността на живота на една пчела-работничка през активния им сезон е между 3 и 6 седмици като те буквално работят до смърт. През краткия си живот с безпогрешните си инстинкти пчелите приемат като храна - нектар и прашец и като защитно средство – прополиса, а от своя страна произвеждат мед, хората използват и пчелната отрова, восъка и пчелното млечице.

 • Мозъкът на медоносна пчела-работничка е колко 1 кубичен милиметър, но представлява най-плътната неврологична тъкан, на което и да е било животно.

 • Медоносните пчели са едни от изключително редките пчели със сложни (фасетни) очи с власинки. Също така пчелите имат и нещо като магнитна лента около мозъка, която им помага за навигацията.

 • За да произведе 30 грама мед (1 унция), пчелата трябва да извърши над 1,600 кръгови полета, като всеки от тях може да достигне до 10 км. За да произведат килограм мед, пчелите изминават разстояние, равно на близо 4.5 пъти обиколката на Земята!

 • Всеки път пчелите събират прашец само от един вид цветя. Когато две различни цветя с почти идентични цветове растат едно до друго – пчелите могат почти да се сблъскат във въздуха, но никога няма да докоснат полена на грешното цвете.

 • Една пчела трябва да работи един месец – по осем часа на ден, за да получи 1 чаена лъжичка пелети от пчелен прашец, която съдържа 2.5 милиарда зрънца цветен прашец. Той от своя страна съдържа уникален коктейл от микронутриенти, микроелементи, минерали и антиоксиданти.

 • Според геолозите, пчелите са преживели на земята повече от 150 милиона години. В момента Земята се обитава от над 19 200 вида пчели – това означава, че има повече видове пчели, отколкото са видовете бозайници и птици, взети заедно.

 • Пчелите произвеждат единствената храна, която ако се съхранява правилно, никога няма да се развали. В египетските пирамиди е открит годен за консумация мед!

 • Пчелите имат невероятно точен „вграден“ часовник, който им сигнализира на всеки 24 часа. Те се връщат на същото място, на което им се налива меден разтвор всеки ден, с точност до минутата! Проведен е експеримент, при който биолози „тренират“ пчелите да излизат всеки ден в 8:15 вечерта. След определен период от време, кошерът бил запечатан веднага след храненето и натоварен на самолет от Париж за Ню Йорк. Точно 24 часа по-късно пчелите отново излетели от кошера, което доказало, че дългият и тежък полет, както и часовата разлика не попречили на тяхната "аларма" да се включи.

Още интересна информация за меда

Австрийският пчеларски съюз, представляван от вицепрезидента А. Рейтингер възлага на дипломирания екотрофолог Р. Франк и лекаря по обща медицина Д-р Дж. Путингер да направят следното изследване, обхващащо 50 здрави доброволеца на възраст от 25 до 65 години, които са били готови осем седмици да приемат дневно минимум две супени лъжици мед. Какъв мед ще консумират - течен или кристализирал е решавал всеки един от доброволците. Друго условие за включване на доброволците в групата е било преди експеримента да не са приемали постоянно мед, както и да не променят хранителните си навици по време на опита. Преди и след изследването на всеки доброволец е взета кръв и е изследван имунологичният статус. Освен това е измервано и количеството на свободните радикали (вещества, отговорни за възникването на множество заболявания като рак, артериосклероза, болести на нервната система, бъбреците, черния дроб и белите дробове). В края на изследването са направени следните по-важни изводи:

 • Употребата на пчелен мед спомага намаляването на теглото;

 • Приемането на пчелен мед помага против безсъние;

 • Употребата на пчелен мед води до по-добро самочувствие и работоспособност;

 • Приемането на пчелен мед намалява пристъпите от главоболие;

 • Който приема пчелен мед има по-рядко схващане на мускулите (мскулни крампи);

 • Приемането на пчелен мед подобрява храносмилането;

 • Който яде пчелен мед, яде по-малко шоколад.

 
 
СЛЪНЧО ГЛЕДА СЛЪНЧОГЛЕДА
 
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЦВЕТЕТО НА ЩАСТИЕТО
 
Слънчоглед – цветето на щастието

За първи път в Европа се заговаря за слънчоглед през далечната 1 510 година, когато семето е пренесено от Централна Америка в сърцето на Испания – столицата Мадрид. Кралските ботаници го приемат със смесени чувства и първоначално го отглеждат единствено с декоративна цел.

Според историческите извори, най – ранните сведения за култивиране на растението датират от 2 500 години преди новата ера.

Древните племена в днешно Мексико познавали свойствата му отлично, използвайки го за основа хранителна съставка, лечение и при религиозни ритуали. С течение на годините се разпростира по целия свят, а в днешно време е една от най – значимите селскостопански култури.

Слънчоглед и Култ към слънцето

Заради естествените си форми наподобяващи слънчевата звезда, растението било сред основните символи в Култа към слънцето на древната империя. С него се отъждествявал и самият император, който държал в ръцете си върховната власт и лично извършвал жестоки жертвоприношения. Испанците завладяват Мексико през 1534 г. и осъзнават, че божественият слънчоглед играе изключително съществена роля в традиционната за индианците вяра и пречи при налагането на християнската религия. Това ги принуждава да въведат жестока забрана за отглеждане във всички територии, които вземат под свой контрол.

Търговско значение

Когато растението пристига в Испания около средата на ХVІ – и век биолозите осъзнават, че той е повече от полезен. Култивират го и само за няколко десетилетия започват да го отглеждат почти навсякъде по Земята. Днес по света няма домакинство, което не използва олио в ежедневното си меню. Статистиката показва, че в настоящето тази аграрна култура се нарежда на трето място по производство в световен мащаб, изпреварена само от соята и рапицата.

Слънчоглед и здраве

Експертите – диетолози са категорични за безспорните ползи от яденето на сурови слънчогледови семена. В тях се съдържат големи количества витамини В1, В5 и В9, както и витамин Е. Освен това с тях се набавят и необходими за здравето минерали като магнезий, мед, селен, манган и фосфор. Също така суровите ядки са богати на Омега – 6 и Омега – 9 мастни киселини.

Препоръчва се семките да се консумират в суров вид самостоятелно или в рецепти за салати или зеленчукови ястия. Добре е да се избягва изпичането им, тъй като след термичната обработка се губи огромна част от жизнената сила на растението.