ЕКОЛОГИЯ 

Интересни факти за пчелите

Защо медоносните пчели са едни от най-интересните и най-важните насекоми на планетата

 • Медоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта те изминават над 90,000 км.

 • За един полет пчелата донася не повече от 0,02 грама мед. За да направят 1 кг мед, пчелите трябва да съберат 3 кг нектар и да го обработят. По време на обработката те вентилират влагата, обогатяват нектара с пчелни ферменти, пчелна отрова, прополис, пчелно млечице и така превръщат меда в жив продукт - храна и лекарство за човека. При добра паша едно пчелно семейство може да събере за един ден 6 кг мед или около 150 кг мед за едно лято.

 • За целия си живот една средна пчела-работничка прави 1.5 супени лъжици мед.

 • Всички работни пчели са женски.

 • Пчелите комуникират една с друга чрез танцуване, което те могат да разберат дори и при пълен мрак. Така пчелите-разнунавачи информират останалите пчели-работнички как да стигнат до точното място на пашата.

 • Пчелата-майка може да снесе до 3,000 яйца на ден – при скорост от 5-6 на минута (1 яйце на всеки 10 секунди!). Това се равнява на 175-200 хиляди яйца годишно.

 • Един кошер събира до около 80,000 пчели. Най-голямата част от тях са женските пчели-работнички. Всички те са подчинени на една пчела-майка, която е почти два пъти по-едра от тях и обикновено е по-светлокафяво оцветена. Тя има много добре развито и удължено коремче, по-дълги крака и движенията й се отличават от тези на пчелите-работнички. Пчелата-майка е единствената женска с напълно развити размножителни органи. В семейството има и няколкостотин търтея - мъжки пчели, които са малко по-едри от пчелите-работнички. Тяхното единствено задължение е да оплождат майката. Те съставляват само 1% от пчелното население и се срещат само по време на размножителния период. След оплождането пчелите изгонват търтеите от кошера.

 • Когато Александър Велики умира, той е пренесен обратно в Гърция в златен ковчег – пълен с мед.

 • За да се добият четири килограма мед (1 галон) комбинираното прелетяно разстояние от пчелите се равнява на пътя до Луната и обратно.

 • Пчелата лети средно с 15-20 км/час. При полет без товар пчелата развива скорост до 65 км/ч. За 1 мин. тя прелита над 1 км.

 • Пчелите от един кошер посещават до 225,000 цвята на ден. Една от тях обикновено посещава между 50 и 1,000 цветя на ден, но понякога достига и няколко хиляди.

 • Средната температура в кошера е 34 градуса по Целзий / 93.2 по Фаренхайт.

 • Пчелите изяждат около 8 кг. мед, за да произведат 1 кг. пчелен восък. Производството на пчелен восък в повечето кошери е от 1.5 до 2 % от общия добив на мед.

 • Медоносната пчела е единственото насекомо, което произвежда храна, употребявана от хората. В една лъжица мед се съдържат повече от 70 важни за човешкия организъм вещества. Той съдържа седемнадесет пъти повече витамин В2, отколкото прасковите. Шестнадесет пъти повече, отколкото гроздовият сок, пет пъти повече, отколкото сокът в пресните ябълки. Микробите нямат шанс за оцеляване поради голямото съдържание на калий в меда.

 • Продължителността на живота на една пчела-работничка през активния им сезон е между 3 и 6 седмици като те буквално работят до смърт. През краткия си живот с безпогрешните си инстинкти пчелите приемат като храна - нектар и прашец и като защитно средство – прополиса, а от своя страна произвеждат мед, хората използват и пчелната отрова, восъка и пчелното млечице.

 • Мозъкът на медоносна пчела-работничка е колко 1 кубичен милиметър, но представлява най-плътната неврологична тъкан, на което и да е било животно.

 • Медоносните пчели са едни от изключително редките пчели със сложни (фасетни) очи с власинки. Също така пчелите имат и нещо като магнитна лента около мозъка, която им помага за навигацията.

 • За да произведе 30 грама мед (1 унция), пчелата трябва да извърши над 1,600 кръгови полета, като всеки от тях може да достигне до 10 км. За да произведат килограм мед, пчелите изминават разстояние, равно на близо 4.5 пъти обиколката на Земята!

 • Всеки път пчелите събират прашец само от един вид цветя. Когато две различни цветя с почти идентични цветове растат едно до друго – пчелите могат почти да се сблъскат във въздуха, но никога няма да докоснат полена на грешното цвете.

 • Една пчела трябва да работи един месец – по осем часа на ден, за да получи 1 чаена лъжичка пелети от пчелен прашец, която съдържа 2.5 милиарда зрънца цветен прашец. Той от своя страна съдържа уникален коктейл от микронутриенти, микроелементи, минерали и антиоксиданти.

 • Според геолозите, пчелите са преживели на земята повече от 150 милиона години. В момента Земята се обитава от над 19 200 вида пчели – това означава, че има повече видове пчели, отколкото са видовете бозайници и птици, взети заедно.

 • Пчелите произвеждат единствената храна, която ако се съхранява правилно, никога няма да се развали. В египетските пирамиди е открит годен за консумация мед!

 • Пчелите имат невероятно точен „вграден“ часовник, който им сигнализира на всеки 24 часа. Те се връщат на същото място, на което им се налива меден разтвор всеки ден, с точност до минутата! Проведен е експеримент, при който биолози „тренират“ пчелите да излизат всеки ден в 8:15 вечерта. След определен период от време, кошерът бил запечатан веднага след храненето и натоварен на самолет от Париж за Ню Йорк. Точно 24 часа по-късно пчелите отново излетели от кошера, което доказало, че дългият и тежък полет, както и часовата разлика не попречили на тяхната "аларма" да се включи.

Още интересна информация за меда

Австрийският пчеларски съюз, представляван от вицепрезидента А. Рейтингер възлага на дипломирания екотрофолог Р. Франк и лекаря по обща медицина Д-р Дж. Путингер да направят следното изследване, обхващащо 50 здрави доброволеца на възраст от 25 до 65 години, които са били готови осем седмици да приемат дневно минимум две супени лъжици мед. Какъв мед ще консумират - течен или кристализирал е решавал всеки един от доброволците. Друго условие за включване на доброволците в групата е било преди експеримента да не са приемали постоянно мед, както и да не променят хранителните си навици по време на опита. Преди и след изследването на всеки доброволец е взета кръв и е изследван имунологичният статус. Освен това е измервано и количеството на свободните радикали (вещества, отговорни за възникването на множество заболявания като рак, артериосклероза, болести на нервната система, бъбреците, черния дроб и белите дробове). В края на изследването са направени следните по-важни изводи:

 • Употребата на пчелен мед спомага намаляването на теглото;

 • Приемането на пчелен мед помага против безсъние;

 • Употребата на пчелен мед води до по-добро самочувствие и работоспособност;

 • Приемането на пчелен мед намалява пристъпите от главоболие;

 • Който приема пчелен мед има по-рядко схващане на мускулите (мскулни крампи);

 • Приемането на пчелен мед подобрява храносмилането;

 • Който яде пчелен мед, яде по-малко шоколад.

 
 
СЛЪНЧО ГЛЕДА СЛЪНЧОГЛЕДА
 
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ЦВЕТЕТО НА ЩАСТИЕТО
 
Слънчоглед – цветето на щастието

За първи път в Европа се заговаря за слънчоглед през далечната 1 510 година, когато семето е пренесено от Централна Америка в сърцето на Испания – столицата Мадрид. Кралските ботаници го приемат със смесени чувства и първоначално го отглеждат единствено с декоративна цел.

Според историческите извори, най – ранните сведения за култивиране на растението датират от 2 500 години преди новата ера.

Древните племена в днешно Мексико познавали свойствата му отлично, използвайки го за основа хранителна съставка, лечение и при религиозни ритуали. С течение на годините се разпростира по целия свят, а в днешно време е една от най – значимите селскостопански култури.

Слънчоглед и Култ към слънцето

Заради естествените си форми наподобяващи слънчевата звезда, растението било сред основните символи в Култа към слънцето на древната империя. С него се отъждествявал и самият император, който държал в ръцете си върховната власт и лично извършвал жестоки жертвоприношения. Испанците завладяват Мексико през 1534 г. и осъзнават, че божественият слънчоглед играе изключително съществена роля в традиционната за индианците вяра и пречи при налагането на християнската религия. Това ги принуждава да въведат жестока забрана за отглеждане във всички територии, които вземат под свой контрол.

Търговско значение

Когато растението пристига в Испания около средата на ХVІ – и век биолозите осъзнават, че той е повече от полезен. Култивират го и само за няколко десетилетия започват да го отглеждат почти навсякъде по Земята. Днес по света няма домакинство, което не използва олио в ежедневното си меню. Статистиката показва, че в настоящето тази аграрна култура се нарежда на трето място по производство в световен мащаб, изпреварена само от соята и рапицата.

Слънчоглед и здраве

Експертите – диетолози са категорични за безспорните ползи от яденето на сурови слънчогледови семена. В тях се съдържат големи количества витамини В1, В5 и В9, както и витамин Е. Освен това с тях се набавят и необходими за здравето минерали като магнезий, мед, селен, манган и фосфор. Също така суровите ядки са богати на Омега – 6 и Омега – 9 мастни киселини.

Препоръчва се семките да се консумират в суров вид самостоятелно или в рецепти за салати или зеленчукови ястия. Добре е да се избягва изпичането им, тъй като след термичната обработка се губи огромна част от жизнената сила на растението.

 

ПРОГРАМА „УЧИМ ЗА ГОРАТА“ НА БЪЛГАРСКО ДВИЖЕНИЕ „СИН ФЛАГ” ОБЯВЯВА:


НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ВИДЕОКЛИП 
 
„ХУБАВА СИ, МОЯ ГОРО”
 

 

В чест на Седмицата на гората 2019 Програма „Учим за гората” на Българско Движение „Син флаг” обявява национален конкурс за видео клип и кани всички деца и ученици да пеят, танцуват и творят за възхвала на българската гора. 

Каним всяко учебно заведение да създаде собствено музикално видео, озвучено с емблематичната българска песен „Хубава си, моя горо”. 

Как да участвате в конкурса?

1.Чуйте песента и я разучете /по възможност с всички ученици в учебното заведение/. 

2. Измислете сценарий на видеото, който ангажира максимален брой ученици. Това е ученически проект и направата на клипа трябва да бъде извършено с активното участие на учениците, доколкото е възможно. Най-малко 10 различни ученици трябва да се появяват във видеото.

3. Създайте музикален видеоклип по песента. Тази нициатива обединява занимания по различни учебни предмети, като същевременно интерпретира темата за гората и любовта към нея, която се опитваме чрез Програма „Учим за гората” да вдъхновим и стимулираме у бъдещите ни поколения:
- Открийте текста на песента, анализирайте го и го разучете в часовете по български език и литература. 
- Репетирайте песента в часовете по музика. 
- Направете костюми, декори и реквизит /напр. от отпадни материали/ в час по Технологии или Домашен бит. 
- Споделете за начинанието си в часовете по природни науки или биология, за да запознаете децата с ползите от гората. 
- Възползвайте се от отличните познания на учениците за средствата за заснемане, редактиране и монтаж на видео – камери, мобилни телефони, таблети и компютри.

4. Изпратете клипа до 10 март 2019год. на Националния координатор на Програма „Учим за гората” на емейл адрес skgbg2000@yahoo.com чрез WeTransfer, DOX, Google и др, тъй като файлът ще бъде обемен. Заедно с видеото моля да изпратите декларирано съгласие за участвалите в него, той да бъде гледан, използван и показван от Българско Движение „Син флаг”. Без него клипове няма да бъдат разглеждани.

5. Комисия, назначена от Българско Движение „Син флаг”, ще избере един национален победител и двама подгласници, които ще получат награди. 
Най-високо оценените клипове ще бъдат качени на сайта на Българско Движение „Син флаг” и ще бъдат показани на международни форуми на Фондацията за екологично образование, като при възможност ще бъдат предложени за излъчване в национални медии. 

6. Клиповете ще бъдат оценявани по следните критерии:
- Творчество при възхвала на българската гора
- Музикалност
- Ентусиазъм
- Сюжет
- Технически характеристики
- Позоваване на философията на Програма „Учим за гората” и препратки към нея
- Използване на средства за визуализация на Програма „Учим за гората” и Българско Движение „Син флаг”/лога и др. – за справка – сайта на Българско Движение „Син флаг” –www.blueflag.bg / 

10. Победителите ще бъдат обявени на 20 март 2019год. 

От името на Българско Движение „Син флаг” ви желаем успех и очакваме вашите интересни творчески предложения!
 

ПОДГОТОВКА ЗА КОНКУРСА:

 
КОЛЕДНА РАБОТИЛНИЧКА
"ПЪТЯТ НА ХЛЯБА"
 И КОЛЕДНИ ВЪЛШЕБСТВА ОТ ТЕСТО
 
 
***
 
Как празнуват Коледа шест държави - наши партньори по екопроектите - венец на коледния творчески устрем и идейност на децата от шест екипа! 
 
 
***
 
НАШАТА ЕКОКОЛЕДА В НБУ
КОЛЕДНА ЕКОУКРАСА ОТ ПРИРОДНИ МАТЕРИАЛИ
 
ПРЕДАЙ ХАРТИЯ - СПАСИ ДЪРВО
РАВНОСМЕТКА
 
ПРЕДАДЕНАТА ХАРТИЯ ОТ МЛАДИТЕ ЕКОЛОЗИ ОТ  "4. В КЛАС Е 235 КГ.
 
 
Ползи от рециклирането на хартия в икономически план 
 
Около 3000 различни продукта се произвеждат от хартия и картон, които са обработвани по най-различни начини, но основният принцип е един и същ – от дървесина, различни растителни влакна и вода. От екологична гледна точка, хартията е приемлив продукт, тъй като подлежи на разграждане в природата. Хартията обаче има и отрицателни страни. Най-важната такава страна е ефекта на обезлесяване, който води до изчезването на много и различни животински и растителни видове. След това са ерозията и разрушаването на почвата, спадане на нивото на подпочвените води, замърсяване на атмосферата с вещества, които се отделят при производството на хартията.
 
Хартията може да се рециклира до 8 пъти!
 
Ако рециклираме хартия, намалява се използването на дървесина и така запазваме изсичането на горите. Днес 90% от суровината за производство на хартия се прави от дървесина. Производството на хартия е отговорно за изсичането на 43% за всички изсечени дървета. Рециклирането на 1 тон хартия спестява около 1 тон дървесна суровина, а рециклирането на 1 тон копирна или факс хартия спестява малко повече от 2 тона. Дърветата, които се отглеждат специално за използването им за целулоза, представляват 16% от световното производство. Повечето фабрики за производство на хартия засаждат гори, за да си подсигурят непрекъснат добив. Изчислено е, че рециклирането на половината от използваната хартия по света би спасило изсичането на около 80 000 кв. км гори.
 
АРХИВ

4 ОКТОМВРИ

Лъкатничетата от III "в" клас творят 
в Световния ден за защита на животните 
своите компютърни истории.
 НЕВЕРОЯТНИ!
 

КОНКУРС 

 

„ЗАСТРАШЕНИ ВИДОВЕ В МОЯ РОДЕН КРАЙ“

1.ЦЕЛ: 
Конкурсът за ученическа презентация на тема „Застрашени видове в моя роден край” цели да провокира у учениците задълбочаване в проблема за опазване на биоразнообразието. 
Учениците следва да направят проучване за застрашените видове и да предложат мерки за опазването им. 
2.УСЛОВИЯ: 
Да бъде изготвена презентация на тема „Застрашени видове в моя роден край” във формат Power Point Presentation. 
В конкурса могат да участват деца и ученици до 19 годишна възраст.
Началният слайд да носи името на конкурса и имената на участниците, клас, група, възраст, учебно заведение, пълен адрес, телефон, е-мейл, ръководител. 
Творбите трябва да бъдат резултат от екипна работа на групи деца или ученици. 
Всяко училище или детска градина може да представи по една презентация. 
Презентациите трябва да бъдат изпратени само по електронен път на адрес skgbg2000@yahoo.com до 15 ноември 2015 година чрез електронна поща или системите за изпращане на по-големи файлове като DOX, WETRANSFER, FILEMAIL и др.. 
3 ЖУРИ: Журито ще бъде съставено от образователни експерти, еколози, представители на Българско Движение „Син флаг”. 
Презентациите ще бъдат разглеждани и оценяни в следните възрастови категории: 
Детски градини и начален курс – до 11 години. 
Основен и среден курс – от 12 до 19 години.

5. КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА:
Задълбоченост при изследване на темата.
Информативност.
Илюстративност.
Ефектно представяне на темата.

6. НАГРАДИ: 
Специална награда на Българско Движение „Син флаг” 
За всяка от възрастовите групи: 
Първа награда
Втора награда
Трета награда 
Отличените в конкурса ще получат грамота за участие.

За повече информация: petya_j@yahoo.com, skgbg2000@yahoo.com

 

 

Международен ден 

на Черно море 

31 октомври

Международният ден на Черно море 31 октомври. 

отбелязва  осемнайсетата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море.

 •   Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.
 •   Олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.
 •   Празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.

Снимка: © Красимир Делчев

Осемнайсет години след подписването на документа, въпреки някои признаци на подобрение, много хора и най-вече живеещите по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

Брошура  (pdf450 kb)

Картичка  (pdf480 kb)

Помогнете на Черно море сега!

 1. *Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене.

 2. *Ще се опитам да съхранявам водата като
  — поправя тоалетната си, ако тя тече непрекъснато
  — затварям крана на водата, докато си мия зъбите
  — стоя под душа с една минута по-малко
  — не мия чиниите под постоянно течаща вода

 3. *Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се информирам от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези опасни обекти.

 4. *Ще засадя дървета, храсти и цветя в общите пространства около моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.

 5. *Ще си нося пазарска чанта, когато отивам на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да приемам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да купувам някои стоки насипно и ще купувам продукти с по-малко опаковки.

 6. *Ще се информирам как се обработват и къде попадат моите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, ще пиша на кмета и ще разкажа за писмото си поне на още двама души.

 7.