ПРАЗНИЦИ

Празник на есенното плодородие - края на м. октомври
Патронен празник - м. ноември
 
АРХИВ

ВЕЛИКДЕНСКИ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР

ПРОЛЕТТА Е ПРИ НАС!

В часовете по Информационни технологии, 

Български език и Роден край радостта ни е безкрай!

УЧИМ, ТВОРИМ, МЕЧТАЕМ, ИГРАЕМ.

Ето така: Разцъфнаха първите уханни пролетни цветя. След тях – и дръвчетата. Тези, чийто плод е костилка, първо се разлистиха, а после изпълниха с ароматен цветец градината ни. След това почти едновременно се разлистиха и отрупаха с цвят и семковите дръвчета. И тъкмо, когато бяхме решили да направим пъстър венец на пролетта, за да се подготвяме за карнавал, в средата на градината се появи щъркел. Как така - без него на карнавал? Не е възможно. Нали той доведе пролетта на крилете на първото щърково ято? Жабката ПО ТЕЛЕФОНА му съобщила, че се стягаме отсега да празнуваме. Тъй като той се зачуди, ранобудните цветя – нали всичко бързат първи да направят – се събраха на съвет и бързо подредиха буквите в дума. Издадоха ни. Ние им простихме - нека има време всеки да се подготви за карнавала. Е, няма да е карнавал на цветята, но пък ще е пъстър и весел като тях  - КАРНАВАЛ НА ПРОФЕСИИТЕ. Те са като цветята пъстри. Всяка  със своята красота и значимост. Нека им засвидетелстваме и ние заслужено уважение в най-цветния и дъхав месец МАЙ! 

ВСИЧКИ БУКВИ ЗНАЯ, МОГА ДА ЧЕТА!

100 ДНИ В УЧИЛИЩЕ

Благотворителен Коледен базар

Коледна математика

Парад на сурвачките

С вдъхновението на Лъкатник

ОРАНЖЕВ ПРАЗНИК В НБУ

 

Да научим повече за 

ПРАЗНИКА НА БУРГАС

НИКУЛДЕН!

 

На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност – Никола Мирликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция).  Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.  За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.  

Св. Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал. В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряцитеостават на сушата.

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци.

В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца.  Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Вярва се, че ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее. Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

От 1992 г. Никулден се чества и като Ден на град Бургас.

       

Интересни кулинарни рецепти за Никулденски шаран  Т У К !

Честит празник на всички с име/на

Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо!